Izlet u Hrvatsko zagorje

Već tradicionalno učenici i razredni odjeli koju su dobitnici priznanja Fonda "Boža Tvrtković" nagrađeni su izletom.

Ove godine Upravno vijeće Fonda organiziralo je izlet u Hrvatsko zagorje. Vijeće učenika Komercijalne i trgovačke škole nagrađeno je za humanost te je vođeno predsjednikom Upravnog vijeća Fonda Vojislavom Kranželićem i u društvu učenika i nastavnika Gimnazije, Glazbene, Tehničke i Medicinske škole 7. studenog 2013. posjetilo Hrvatsko zagorje. Učenike su pratile profesorica Etelka Testijan-Nemet, pedagoginja Ornela Malogorski, Ivana Cikoja, Jadranka Lusavec i Branka Šimić,

Posjetili smo Etno-selo Kumrovec, jedinstveni muzej na otvorenom, s očuvanim izvornim seoskim kućama s prijelaza 19. u 20. stoljeće, s primjercima narodnog graditeljstva zagorskog kraja.

Poslije toga krenuli smo do spomenika hrvatskoj himni "Lijepa naša" koji se nalazi na cesti Klanjec-Kumrovec u zaštićenom, značajnom krajoliku Zelenjaku, okruženom šumovitim padinama klanca rijeke Sutle. Ovdje je, navodno, Mihanović bio nadahnut za pisanje himne. Spomenik je podigla 24. studenoga 1935., povodom 100. obljetnice himne, Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja« i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću.

U Gornjoj Stubici vidjeli smo jedini živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine - Gupčevu lipu. Ispod njezinih grana je prema narodnoj predaji seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i ustanike. Lipa je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.

Putovanje po Zagorju završili smo kupanjem u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici. Terme se nalaze u srcu Hrvatskog zagorja, na samom izvoru prirodne ljekovite termalne vode. Smještene su u mirnoj okolici uz sam Park prirode Medvednica.

Dobro jesensko vrijeme i odlično društvo doprinijeli su veselom raspoloženju i želji za ponovnim druženjem i putovanjima.

Ornela Malogorski, stručna suradnica mentorica

Izlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u ZagorjeIzlet u Zagorje